Echografie

Echografie is een diagnostisch middel waarbij hoogfrequente geluidsgolven het lichaam ingestuurd worden door een transducer. Hierbij worden de geluidsgolven door de structuren weerkaatst of opgenomen door structuren in ons lichaam. Het weerkaatsen van de geluidsgolven wordt door de computer omgezet tot beeld op de monitor (zie afbeelding). Doordat iedere structuur anders de geluidsgolven weerkaatsen kunnen de structuren van elkaar worden onderscheden. Op deze manier kan men spieren, pezen, botstructuren, bloedvaten, slijmbeurzen zenuwen, ligamenten (banden), maar ook mogelijk vocht en kalk in structuren in beeld brengen.

Gebruik van de echografie in de fysiotherapie kan een uitstekende aanvulling zijn in het diagnosticeren van uw klachten. Naast ons regulier onderzoek kunnen we middels de echografie specifiek structuren in beeld brengen om ons verwachte aanname met betrekking tot uw klachten te kunnen bevestigen of verwerpen. Hierdoor kan men klinisch betere keuzes maken. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de echografie bij het diagnosticeren van sommige aandoeningen een net zo goede tot bétere optie is dan een röntgenfoto of MRI. Dit is van belang omdat de echografie in onze praktijk minder kostenintensief is dan bovenstaande opties en u sneller terecht kunt.

Een praktijkvoorbeeld van de meerwaarde van de echografie is het verzwikken van de enkel. Vaak ontstaan er hierbij symptomen  maar is het moeilijk te bepalen of het ligament (gewrichtsband) schade heeft opgelopen. Middels de echografie kan dit in beeld worden gebracht.

Vergoeding

Bij ons in de praktijk valt de echografie onder een reguliere zitting fysiotherapie. Hierdoor worden hier géén extra kosten voor gerekend.

Opleiding en certificatie

Al onze therapeuten zijn gecertificeerd of zijn van start gegaan met de cursus Musculoskeletale Echografie van Sonoskills. Hierdoor kunt u binnenkort bij al onze therapeuten terecht voor echografie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de echografie? Neem dan contact met ons op!